4 Eylül 2007

Transistor ve Ariza Testi(Transistor and fault Test)

Yapisi :
Transistorler PNP ve NPN olmak uzere iki cesittir. Emiter, Kollektor ve Beyz olmak uzere 3 adet baglantı ucu vardır. En cok kullanilan yarı iletken devre elemanidir ve devrelerde bir anahtar gorevi gorur. PNP transistorlerde kollektor eksi (-), Emiter artı (+) ve beyz ucuda emitere gore eksi (-), kollektore gore artı (+) polarize alır. NPN tipinde ise durum tam tersidir.
Transistorler birbirlerini tetikleyecek sekilde baglandıginda akim kazanci elde edebilen devre elemanlaridir.
Saglamlık Kontrolu :
Ohm metrenin X1 konumunda veya yuksek guclu transistor test ediliyorsa X1K konumunda siyah uc transistorun beyz ucuna kirmizi uc ise ilk once emiter ucuna daha sonrada kollektor ucuna baglandıgında dusuk direnc gosteriyor ve kırmızı uc beyz ucuna siyah uc ise once kollektore sonrada emitere baglandiginda yuksek direnc gosteriyorsa ayrica emiter-kollektor arasi olcu aletinin her iki yonunde de yuksek direnc gosteriyorsa transistor saglamdir ve PNP tipidir. Siyah uc transistorun beyz ucuna kirmizi uc ise ilk once emiter ucuna daha sonrada kollektor ucuna baglandiginda yuksek direnc gosteriyor ve kirmizi uc beyz ucuna siyah uc ise once kollektore sonrada emitere baglandiginda düsük direnc gosteriyorsa ayrica emiter-kollektor arası olcu aletinin her iki yonunde de yuksek direnc gosteriyorsa transistor saglamdir ve NPN tipidir..

Kondansator ve Testleri(Capacitor and Test)

Yapisi :
Kondansatorler yapi itibarı ile iki iletken plaka arasına bir yalitkan maddenin konulması ile olusan devre elemanlaridir. Kullanilan yalitkan maddenin turune gore (hava, mika, seramik vb.) kondansator isim alır. Devrelerde genellikle filtre elemani olarak veya sarj ve deşarj ozelligi kullanilir. Alternatif akimlari dogru akima cevirmek icin kullanilan hayati elemanlardan biridir. AC akimin pozitif aninda sarj olur, AC akimin sifira dustugu ve negatif aninda ise uzerindeki yuku kulanarak bu farki kapatir ve cikista diger devre elemanlarininda (diyot vs.) yardimi ile DC akim elde edilir.
Olcum birimi Farat'tir ve Mikrofarat (mF), Pikofarat (pF), Nanofarat (nF) gibi alt katları vardir. Genellikle mikrofarat ile gosterilen turleri elektrolitik kondansator olarak adlandırilir ve arti,eksi kutuplarina sahiptir. Uygun voltajda ve yonde bir gerilim uygulanirsa bu degere sarj olur ve üzerinde tutar. Degeri ne kadar yuksek olursa o kadar uzun sureli bir sarja sahip olur. Pikofarat ve nanofarat degerliler ise genellikle arti-eksi kutuplari bulunmaz. Bunlara mercimek kondansator denilmektedir. Sekil itibari ile bir mercimegi andirir.
Kondansatorlerin degerleri çogunlukla uzerine dogrudan yazılır. Renk kodu kullanilan kondansatorlerde vardir ancak bu renk kodlari direnclerde oldugu gibi bir standarda sahip olmadigindan burada vermiyorum.
Elektrolitik kondansatorlerde deger acik bir sekilde uzerine yazilir. 100 Mfd gibi. Ayrica hangi ucun arti hangi ucun eksi olduguda acik bir sekilde belirtilir. Bunlarinda yaninda yine anlasilir bir sekilde maximum kaç volt ile calisabilecegide yazilmaktadir.
Mercimek kondansatorlerde ise bazi rakam kodlamaları kullanilir. uzerinde 104, 472, 223 152 gibi degerler olan kondansatorlerde ilk iki rakam direnclerde oldugu gibi sayiyison rakam ise carpani verir. Cıkan sonuc pF'dır. 104 = 10 x 104 = 100.000 pF = 100nF olarak bulunur.
Bazilarinda ise 4n7, 3p3, 100n gibi degerler yazilir. Buradaki harfler kondansatorun birimini verir. p = Pikofarat, n = Nanofarat gibi. 100n = 100 nF. Eger bu harfler rakamlarin arasina yazilmis ise o zaman bu harf hem birimini hemde ondalik degere sahip oldugunu gosterir. 8n2 = 8.2 nF gibi.
Bir diger kodlama turude .47, .068, .0056 gibi kodlamalardir. Burada sayilarin bas tarafinda bulunan nokta (.) isareti ondalik deger tasir ve gercekte .47 = 0.47 anlamindadir.Cikan deger mF'dır. .0056 = 0.0056 mF = 5.6 nF olarak okunur.
Kondansatorlerde de aynen direnclerde olduğu gibi seri ve paralel bağlanti durumu vardir. Ancak burada hesaplamalar direnclere gore tam ters olarak yapilir. Yani seri bagli kondansatorler paralel bagli direncleri gibi hesaplanirken, paralel bagli kondansatorler seri bagli direncler gibi hesaplanir. Paralel bagli kondansatorlerde sonuc tum kondansatorlerin degerlerinin toplanmasi ile bulunur.
Saglamlik Control :
Elektrolitik kondansatorler ohm metre ile pek hassas olmasada olculebilirler. Ohm metrenin olcu uclari kondansatorun uclarina rastgele baglanir. Bu durumda ohm metrenin ibresi once aniden yukselir daha sonra yavas yavas dusmeye baslar. Uclar ters cevirildiginde de ayni sekilde olmalidir. Büyük degerli kondansatorler (470 mF'dan buyuk olanlar) ohm metrenin X1 kademesinde, kucuk degerli kondansatorler ise (470 mF'dan kucuk olanlar) ohm metrenin daha yuksek kademelerinde olculurse daha iyi sonuc alinir. Eger olcu aleti hic sapmiyorsa veya saptiktan sonra yerinde kaliyorsa kondansator arızalidir. Eger kondansatorde bir sizinti varsa yani kismen arizali ise ibre sapar fakat dusmeye basladiginda tam sifira kadar inmez belli bir yerde kalir. Bu durumda bu kondansator pek güvenilir degil demektir.

Diod ve Testleri(Diode ve Test)

Yapisi :
Diod'lar bir yonde akim geciren diger yonde akimi gecirmeyen devre elemanlaridir. Anot ve Katot uclarina sahiptir. Her zaman Anoduna arti (+), Katoduna eksi (-) gerilim verildiginde iletime gecer, tersi durumda yalitkandir. Bu ozelliginden dolayi AC gerilimi DC gerilime cevirmek icin kondansatorler ile beraber kullanilan bir elemandir.
Diod'ların yapi malzemeleri Germanyum veya Silisyumdur. Silisyum diod'lar dogru yonde baglandigi taktirde 0.6 volt civarinda iletime gecerler geriye kalan gerilimi dogrudan uzerinden gecirir. Germanyum diod'lar ise 0.3-0.3 volt civarında iletime gecer. Ac gerilimi DC gerilime cevirmek icin silisyum diod kullanilir.
Ayrica voltaj ayarlamalarinda kullanilan zener diod'lar vardir ki bu diod'lar sabit bir voltaj degerinden fazlasini uzerinden gecirmez. Bu sekilde sabit ve kararli bir gerilime ihtiyac duyan cihazlara gerekli gerilimi vermek amaciyla zener diod'lar ile regule devreleri yapilir.
Diod'ların degerleri dogrudan uzerlerine yazilir. Zener diod'larda sabit voltaj degeri yazilirken diger diod'larda diod'un modeli yazilir. Mesela bir zener diod üzerinde 2v7 yazıyorsa bu 2.7V bir zener diod anlamına gelir. Diger diod'larda ise 1N4001, 1N4148 gibi diod'un modeli yazilir. Genellikle katot ucuna yakin tarafa bir cizgi konularak anot katot uclarinin kolay bulunmasi saglanir.

Saglamlik Control : Diod'lar iki amacla olculur birincisi diodun saglam olup olmadigini anlamak icin ikincisi ise ucları belli olmayan diodun anot ve katot uclarını tespit etmek icin. olcu aletinin ohm metre konumunda kirmizi uc diodun bir ucuna siyah uc diger ucuna baglanir. Bu durumda eger ohm metre dusuk direnc gosteriyorsa olcu aletinin uclari ters cevirilerek baglandiginda yuksek direnc gostermelidir. Eger bu sekilde bir olcum yaptiysaniz diod saglamdir ve dusuk direnc okunan durumda kirmizi ucun bagli oldugu yer diodun anot ucudur. Eger her iki durumda da dusuk direnc veya yuksek direnc okunuyorsa diod arizalidir.