4 Eylül 2007

Diod ve Testleri(Diode ve Test)

Yapisi :
Diod'lar bir yonde akim geciren diger yonde akimi gecirmeyen devre elemanlaridir. Anot ve Katot uclarina sahiptir. Her zaman Anoduna arti (+), Katoduna eksi (-) gerilim verildiginde iletime gecer, tersi durumda yalitkandir. Bu ozelliginden dolayi AC gerilimi DC gerilime cevirmek icin kondansatorler ile beraber kullanilan bir elemandir.
Diod'ların yapi malzemeleri Germanyum veya Silisyumdur. Silisyum diod'lar dogru yonde baglandigi taktirde 0.6 volt civarinda iletime gecerler geriye kalan gerilimi dogrudan uzerinden gecirir. Germanyum diod'lar ise 0.3-0.3 volt civarında iletime gecer. Ac gerilimi DC gerilime cevirmek icin silisyum diod kullanilir.
Ayrica voltaj ayarlamalarinda kullanilan zener diod'lar vardir ki bu diod'lar sabit bir voltaj degerinden fazlasini uzerinden gecirmez. Bu sekilde sabit ve kararli bir gerilime ihtiyac duyan cihazlara gerekli gerilimi vermek amaciyla zener diod'lar ile regule devreleri yapilir.
Diod'ların degerleri dogrudan uzerlerine yazilir. Zener diod'larda sabit voltaj degeri yazilirken diger diod'larda diod'un modeli yazilir. Mesela bir zener diod üzerinde 2v7 yazıyorsa bu 2.7V bir zener diod anlamına gelir. Diger diod'larda ise 1N4001, 1N4148 gibi diod'un modeli yazilir. Genellikle katot ucuna yakin tarafa bir cizgi konularak anot katot uclarinin kolay bulunmasi saglanir.

Saglamlik Control : Diod'lar iki amacla olculur birincisi diodun saglam olup olmadigini anlamak icin ikincisi ise ucları belli olmayan diodun anot ve katot uclarını tespit etmek icin. olcu aletinin ohm metre konumunda kirmizi uc diodun bir ucuna siyah uc diger ucuna baglanir. Bu durumda eger ohm metre dusuk direnc gosteriyorsa olcu aletinin uclari ters cevirilerek baglandiginda yuksek direnc gostermelidir. Eger bu sekilde bir olcum yaptiysaniz diod saglamdir ve dusuk direnc okunan durumda kirmizi ucun bagli oldugu yer diodun anot ucudur. Eger her iki durumda da dusuk direnc veya yuksek direnc okunuyorsa diod arizalidir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa